001- Postel

Koncept projektu vznikl v posteli, první téma se bude tak týkat spánku.

ANALÝZA
Vedle samotné denní aktivity považuji spánek za velmi důležitou část života, je pro mne klíčová. Jsem vysazený na dobrý spánek. Mám zkušenosti se spánkem na sněhu, na holé zemi, na skále, ve stěně, v horách, v lese, v houpací hammace, ve spacáku, stanu, karavanu, autu, na podlážce, hospodě… Spal jsem půl roku tři hodiny denně, zkoušel jsem spát co nejméně. Nejlépe jsem se vyspal na posteli. V posteli někdy jím, čtu, opírám se, sedím.

Se slovem spánek a postel se mi vybavuje slovo domov. Domov je místo, kde trvaleji bydlíme nebo spíme? Jsou obydlí stěhovavých národů/skupin/jednotlivců domovem nebo je to místo? Současný člověk vnímá v nejzákladnějším slova smyslu domov svůj dům/byt nebo místo? Vlastním dům, můj dům je mi domovem. Postel navrhuji pro domov.

ŘEŠENÍ
Nejraději mám postel s matrací. Nebudeme se nyní zabývat nejpohodlnějším nebo nejzdravějším typem. Mám raději tvrdší matraci. Je mi nepříjemná bezrámová konstrukce -sklouzávám z ní a nenavozuje pocit stability a ohraničení. Na hotelech různé kategorie včetně 5ti* jsem nikdy dobře nespal. Materiálově pak volím dřevo z důvodu příjemné tepelné vodivosti.

Postel nesmí vrzat a chci ji snadno přemístit na venkovní verandu. Spát pod hvězdným nebem a na čerstvém vzduchu v peřinách může být nový zážitek směřující k původnímu principu. Se spaním venku máme obvykle spojeny pocity neútulného spacího pytle. Spánek v otevřeném prostoru nenahradí spánek při otevřeném oknu. Všímejte si  i někdy nepříjemných počátečních snů.

Návrhem vznikla postel s dřevěným rámem, moskytiérou, vyššími čalouněnými zády s vyměnitelným potahem a kovovou podnoží. Je takto navržená postel na trhu a má naději na svůj život?

Jako druhou variantu jsem navrhnul postel, která je mi zároveň domovem.
„A vaším domovom bude les. Vaša spálňa bude medzi stromami.Vaše lože bude z machu a halúz. Nebeská obloha vám bude dávať dobrú noc.“ Kniha Genesis Ján 19.47

MATRACE
Po hlubším prostudování jsem usoudil, že je nutné věnovat daleko více pozornosti výběru matrace a podložky na které spíme. Přínosný mi byl i tento článek. Zajímavý fakt je také  pradávný a zcela odlišný spánkový cyklus. Matrace by měla být bez jakéhokoliv přítomnosti kovu a vyrobena pouze z přírodním materiálem. Zamyslete se též nad tvrdostí. Po usnutí se postupně uvolňují vaše svaly. Moderní materiály, které se perfektně a ergonomicky vytvarují podle obrysu vašeho vašeho těla zároveň svaly fixují. To by mohlo být špatně. Moderní materiály nejsou nezbytné k výtečnému spánku. Skvěle spát musí být levná záležitost. Matrace za desítky tisíc korun je zrůdnost.

POZNÁMKY
Dílčí projekt- list 50TOP NAP OR SLEEP PLACES LIKE THIS.
Matrace DIY or this.
Spánkový cyklus.