003- umyvadlo

Každé ráno se nutně potřebuji opláchnout studenou vodou, vyčistit zuby, provést hygienu svého těla. Další předmět řešení z hygienického zařízení se bude týkat umyvadla.

ANALYZA
Umyvadlo je nádoba, napojena nebo nenapojena na inženýrskou síť-vodu a odpadní potrubí. Může být vyrobeno z  materiálu jako je keramika, sklo, kámen, beton, corian, kov ale i např. alternativního povrchu Tadelakt. Tvar v dnešní době převládá čistý geometrický útvar kulatý nebo hranatý. Obvykle je voleno řešení závěsné, dále pak na desku, pod desku nebo volně stojící. Vodovodní baterie můžeme být vestavná ve stěně nad umyvadlem, nástěnná nebo stojánková v otvoru na umyvadle. Nemám nic proti hranatosti, která je architekty momentálně trendová, může tak velikost umyvadla vázat na spárořez obkladů a celkově zapadá do půdorysného konceptu řešení dispozice. Nemám rád rozplizlé tvary. Napadáji mě též myšlenky v čem se tak budeme asi umývat za sto let? je možné integrovat baterii přímo do umyvadla? Mám někdy hrůzu s bílé sanitární glazury.

ŘEŠENÍ
Od umyvadla si slibuji, že bude dostatečně hluboké, ve kterém si budu moci bez šplíchání na zem omýt tvář vodou a bude svým tvarem dobře ladit s interiérem. I zde je nutný hladký čistý povrch bez složitých zákoutí a vnitřních ostrých hran, ve kterých se může usazovat nečistota. Na desce přisazené kulaté misky + stékání vody a složité čištění jsou jasným příkladem sice líbivého designu ale nepraktického řešení. Takovýto design považuji za špatný.
Po dostatečném prostudování napojení vodoinstalací jsem navrhl umyvadlo, které v sobě integruje vodovodní baterii, odtokový žlábek, přepad i sifon. Vzniklo tak řešení s jednoduchou údržbou bez překážejícího ramínka baterie zabodávající se do tváře včetně zbytečného cákání. Mohu se ráno v klidu opláchnout studenou vodou.