010- Mobilní telefon

Mobilní telefon je v současné době nezbytností. Návrh řešení se bude týkat mobilního telefonu.

ANALÝZA
Na jaře jsem při návratu z rodinných oslav před domem vytrousil mobil. Zmokl mě a již se ho nepodařilo oživit. Od té doby mobilní telefon nevlastním ani nepoužívám. Ke kontaktu využívám pevnou linku v práci nebo si mne člověk prostě musí nalézt. Přibližně 5měsíců jsem na mobil myslel a řešil kdo mne volal a nevolal, komu je to divné, že se mi nemůže dovolat, kolik tam bude už asi nepřijatých hovorů a smsek…atd. Zažíval jsem dokonce i jisté pocity strachu a provinění. Kupodivu nikdy jsem necítil „nedostatek“ ve spojitosti si někam zavolat nebo dovolat. Vše jsem obstaral bez mobilu, vždy se nějaká řešení našla.
Bez mobilu mají lidé k sobě blíže, potřebují se osobně vyhledat, rozhodnutí jsou více definitivní, dohodnuté věci se neruší, vztahy jsou více závazné a založeny na důvěře a spolehnutí se. Jen považte, dříve jste si domlouvali setkání i týdny předem a vše klapalo.
Design mobilu je si hodně podobný. Jedná se o velkou prosklenou placku s plus mínus nějakou tvarovou drobotí.

ŘEŠENÍ
Mobil je nezbytný v dnešní době zejména pro podnikatele, živnostníky nebo seniory a některé typy outdoorových aktivit, záchranné složky a podobně. Neuznávám machu stylingu, vytahování se s mobilem na veřejnosti, módní trendovosti. V porevoluční době to bylo možná zajímavé být viděn veřejností s mobilem u ucha, připadal si člověk důležitý ale k čemu taková jednání? Také mi připadne hysterické a slaboduché např. v brzkých ranních hodinách půl hodiny cosi vykládat do telefonu jenom proto, že je při jízdě do práce v autobuse nuda, pak vše šlo vysvětlit doma, dříve, předem. Lidé si sdělují raději věci přes telefon než osobním kontaktem. Jedná se o jakýsi neuvážený managment svého volného času. Lidé nepřemýšlí nad svým časem. Proto potřebují spousty věcí, které je nakonec stejně okrádají o svůj čas ale též svobodu.

Mobil jsem navrhnul s velikým jednoduchým displayem po obvodu rámovaný do kovového těla a v eloxu s jednoduchými protiskluzovými drážky podobné např. na řídítkách jízdního kola.